duminică, 15 noiembrie 2009

Vin sarbatorile



A trecut Halloween.E umed si rece orasul.O toamna bacoviana ma tine tintuita in casa.Urasc singuratatea.Imi sun prietenele.Arome de placinta cu dovleac ,vin fiert si scortisoara ma transporta in lumea amintirilor.Amintirile ma duc cu ani in urma cand iernile erau bogate in zapezi stralucitoare si pufoase ,cu drumuri ingustate de troiene Inca mai aud clinchetul clopoteilor ce decorau cai naravasi,cu crupe puternice ,inhamati la sania cu leagane imblanite, sanie ce aluneca pe drumul ce ducea la bunici.Inca simt mirosul de castane coapte pe care, bunica ni le vara in manusi pentru a ne incalzi manutele inghetate pe drumul spre intoarcere.Inca simt intepaturile reci dar,placute ale zapezii ce ne patrundea pana la piele cand tatal meu ne rasturna cu sania in nametii ce strajuiau drumul.Amintirile ma anima:VIN SARBATORILE!-sa incepem pregatirile.Voi incepe prin a decora lumanari, multe lumanari ce vor lumina apartamentul dealungul sarbatorilor.Incercati si voi.E simplu de facut asta si dati farmec si caldura caminului vostru.Alegeti culorile ce se asorteaza cu perdeaua si covorul vostru.Eu am optat pentru maron, alb si argintiu







Regele torturilor



Dupa parerea mea tortul de bezele este regele prajiturilor.Haideti sa-l pregatim impreuna:
7 oua,14 linguri cu varf de zahar farin,un praf de sare,zeama de la 1-2 lamai
Separam albusurile de galbenusuri.Le punem intru-un vas (cratita )ce poate fi pus la foc,adaugam sarea,zaharul si zeama de lamaie.Punem vasul la foc mic si mixam continuu pana cand pe marginile vasului se formeaza un strat de bezea.Cu o lingura intindem compozitia pe calc taiat in prealabil sub forma pe care dorim sa o dam tortului in functie de gust sau eveniment:dreptunghiular,rotund,sub forma de inima ,sub forma de capsuna ,etc.Fiecare foaie o uscam cu grija intr-un cuptor bine incins,dar fara a o ingalbeni sau maroni.
Separat preparam o crema speciala, usoara si cat mai amara care sa pastreze finetea bezelei:1/2l frisca batuta amestecata cu un pachet de cacao de buna caliatate.
Incepem asamblarea: decopertam cu grija fiecare foaie o asezam pe un blat pregatit,o ungem cu un strat subtire de crema(atentie!! Punerea cremei in exces da tortului un gust gretos ,greu de tolerat care compromite succesul tortului).Repetam operatia pana la epuizarea foilor.Deasupra ultimei foi punem crema sau pur si simplu frisca in functie de culoarea pe care vrem sa o dam tortului.Exemplu:daca am hotarat sa-l facem sub forma de inimioara sau capsuna coloram frica cu colorant rosu.Finalizarea decorarii ramane la latitudinea fiecarei gospodine.
Ultimele 3 torturi preparate de mine.