miercuri, 9 ianuarie 2013

DE LA OCNA SUGATAG.... LA ATENA

Visam la sarbatorile ce urmau sa vina si simteam ca pana si ele trebuie sa fie altfel. O discutie banala, o intrebare mai mult retorica....aceeasi idee, aceeasi dorinta...MARAMURES. Filmul s-a derulat repede: Oameni frumosi cu suflete ne patate de americanizarea urbana,traditii pastrate cu sfintenie, costume imaculate ca zapada ce se parea ca deja decorase zona, ingeri de zapada, miros de sorici si ritmuri de dobe si tingalau. Auzeam deja ceterasii colindand pe strazile ingustate si ma vedeam in sanii trase de cai puternici si naravasi. Visele frumoase sunt scurte!-dar,...uneori sunt inlocuite de o realitate generoasa si coplesitoare: Mos Craciun!-da el exista indiferent prin cine ajunge la tine. Am urcat grabita in autocarul ce torcea linistit la marginea peronului. Am coborat brusc si am mai citit o data: ATENA. Nu am avut timp sa dau frau liber imaginatiei. Era deja realitate:
Se schimba garda in fata Parlamentului.
Acropole scaldat in lumini orbitoare se lasa admirat din fiecare colt de strada.
Plaka!!- strazile inguste pe care orice grec te invita sa le parcurgi cu piciorul -din traditie.
Pireos pitit in intunericul colorat in mii de beculete. Un Revelion vesel si plin de traditii.
Vasilopita-prajitura traditionala ce este taiata in noaptea "Sfantului Vasile" si in care este ascuns de cofetari "simbolul bogatiei": un banut auriu ce are darul sa-ti aduca bunastare in anul ce incepe.
Taverne in care barbati animati de bauturi consumate in acorduri de buzuki si patrunsi de muzica rebetiko, isi danseaza povestea vietii.
Toate le-am trait cu intensitate si nesat inainte sa apuc sa visez.