joi, 23 octombrie 2014

DE LA REBETIKO LA ...TANGO.



                             
VA PLACE TANGO?...asa suna intrebarea pusa de ANALIA SELIS in aceasta seara de joi, seara de Filarmonica.
In naratia actorului Adrian Ionescu, povestea tango-ului, scrisa in mahalalele, bordelurile si celor mai rau famate locuri din Bueno Saires, si cantecul argentiniencei, sunt purtata pe nemsimtite in amintirea tavernelor grecesti.
In secolul IX Argentina se europenizeaza. Conflictele barbatilor italieni, spanioli si sud-americani, schimba milonga cu tangoul.
Asa cum grecul in acorduri de buzuki, isi canta dorul, iubirea si suferinta  pe muzica rebetiko, in pasi de sirtaki, noii locuitori ai Bueno Saires-ului, in acorduri de bandeon, canta si danseaza melancolia, violenta si moartea, intr-un nou dans: TANGO.
Neagreat de "lumea buna" a Argentinei, respins de parizieni, in Germania interzis ofiterilor, condamnat de Papa Pius al X- lea, tango-ul este adus la "rangul" pe care il poarta astazi, de regina Maria care l-a acceptat la un bal dat in cinstea Marelui Duce Mihai al Rusiei.
Din acel moment istoria tongo-ului se schimba...din dansul vulgar, depravat si rusinos, se transforma in dansul plin de romantism, pasiune si rafinament. Daca regina Angliei i-a dat acest aer regal, Carlos Gardel l-a ridicat la rang de arta.
In aceasta seara Analia, alaturi de Razvan Suma (violancel), Juliano Santillan-Argentina (chitara) si actorul Adrian Ionescu,  mi-au hranit sufletul si incantat auzul cu unele dintre cele mai frumoase tango si tango-vals-uri pur argentiniene.
Am incheiat seara in culise, de unde voi pastra amintiri minunate.
Dupa o asemenea seara, nu poti sa nu te intrebi: ce ar fi viata fara muzica?